רוני כץ - פסיכולוג קליני מומחה
קיבוץ פלך
טיקים, טריכוטילומניה, כסיסת ציפורניים
והפרעות התנהגות חזרתית אחרות
הפרעות התנהגות חזרתית יכולות להופיע במגוון צורות- הפרעות טיק באות לידי ביטוי בתנועות מוטוריות או השמעת קולות בעלי אופי חזרתי וסטריאוטיפי, טריכוטילומניה מתבטאת בתלישת שיער כרונית וחזרתית הגורמת לאובדן שיער, והפרעות אחרות הן כסיסת ציפורניים, מציצת אצבע, גמגום, חריקת שיניים ועוד.
הטיפול היעיל ביותר בהפרעות התנהגות חזרתית הוא טיפול התנהגותי בשם "habit reversal therapy" או בקיצור HRT. זהו טיפול הנחשב קצר מועד ואורך בדרך כלל בין 5-10 מפגשים. שיטה זו נחשבת יעילה מאוד ומתוארת לה הצלחה של כ90% מהמקרים במחקר. זאת אומרת, רוב רובם של המשתתפים במחקר שסבלו מהפרעת התנהגות חזרתית הצליחו לצמצם את התכיפות והעוצמה של ההתנהגות החזרתית בצורה משמעותית מאוד.
הגישה ההתנהגותית רואה בהתנהגות החזרתית תגובה שהחלה כנורמאלית מבחינת היקף, הפכה להיות יותר שכיחה, ולבסוף הפכה להיות אוטומטית. תהליך זה יכול להגרם גם מטראומה או מתגובה תרופתית. המטרות של הטיפול הן להגביר מודעות להתנהגות, להפוך אותו לפחות אוטומטי ויותר מכוון, וליצור תגובה מתחרה להתנהגות.
הטיפול מורכב מחמישה שלבים.
1. הכרות ויצירת ברית טיפולית.
2. אימון מודעות. בו המטופל לומד לזהות את את התגובה האוטומטית, ואת הרמזים המטרימים לתגובה, ואת הדברים שקורים בדרך כלל לאחר התגובה.
3. אימון הרגעה. בו נלמדות טכניקות שונות שנועדות להרגיע את הגוף (והנפש). ההגיון שעומד מאחורי לימוד ההרגעה היא העובדה שמצב של לחץ אמנם לא גורם להפרעות התנהגות חזרתית אבל יכול להגביר את התכיפות שבו התגובה האוטומטית מתרחשת.
4. אימון תגובה מתחרה. המטפל והמטופל בוחרים יחד תגובה יזומה שהמטופל צריך לעשות בכל פעם שהוא מבצע את התגובה האוטומטית או מזהה את הרמזים המטרימים שלה.
5. אימוני הכללה. בשלב זה מתרגלים את ביצוע התגובה המתחרה במצבים שונים במטרה להתרגל לבצעה במקום התגובה האוטומטית.